Foreningen Svær Autisme 
Svær Autisme - Forening for pårørende

Stiftet af forældre, der alle er pårørende til mennesker med svær autisme

Vi har vidt forskellige baggrunde, men fælles er, at vi alle er forældre til mennesker med svær autisme. Vi brænder for at udbrede kendskabet til denne del af autismespektret og påvirke deres og deres pårørendes liv i en positiv retning.

Vi har et stærkt netværk og samarbejder bredt med andre aktører på området.

Hvorfor bruger mange både i Danmark og internationalt, betegnelsen “svær autisme”?

Når man bruger betegnelsen ”svær autisme”, så handler det ikke om, hvorvidt man har det svært eller har svære komorbiditeter.

Alle mennesker med autisme er forskellige, og uanset hvilket slags autisme man har, så kan man have det svært i korte eller lange perioder. Nogle kan have svære sanseforstyrrelser, andre kan få angst, OCD eller forstyrret spisning. Der er flere komorbiditeter, som kan gøre livet rigtig svært, og hvor man har brug for støtte og hjælp.

Svær autisme refererer til de såkaldte parametre, man i de nye diagnosekriterier (ICD-11) inddeler autismen efter. Her inddeler man autismespektret efter hvor ”svær” en grad af funktionsnedsættelse, man har i forhold til sprog og IQ. Sproget kan være upåvirket/mildt påvirket, moderat eller svært påvirket. På samme måde inddeles spektret i ingen, mild, moderat eller svær nedsættelse af IQ (severe eller profound på engelsk).

I daglig tale bliver de kliniske diagnoser dog ofte lidt langhårede at bruge. De færreste går rundt og siger: ”Jeg er diagnosticeret med autismespektrumforstyrrelse med moderat retardering og uden påvirkning af mit funktionelle sprog”. I stedet siger man ” ”Jeg er autist/jeg har autisme”. Også selv om det ikke er en klinisk betegnelse at ”være autist”.

På samme måde er det heller ikke en klinisk betegnelse at have ”svær autisme”, men det referer til de kliniske diagnostiske kategorier af autisme, hvor autismen ledsages af svær påvirkning af sprog og/eller IQ.


Autismefagligt panel

Autismefagligt Panel

Vi samarbejder med eksperter, der ved noget om svær autisme og udvider løbende samarbejdet. 

Er du fagperson med specifik viden om denne målgruppe, og har du lyst til at samarbejde med os?

– Så tøv ikke med at kontakte til os.